Plastic Avengers Conference 2019 

Hoe zouden onze achterkleinkinderen willen dat we vandaag omgaan met plastic?

Wanneer: 8 februari 2019 12:00 – 17.30

Waar:  Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Wat: Uniek! Voor het eerst komen alle onafhankelijke plasticstrijders en -goeroes uit Nederland bij elkaar. 

Doel: Opstellen van het ‘Plastic Avengers Manifest’, dé toekomstvisie voor een houdbare omgang met plastic in vijf praktische richtlijnen.

Een zeepaardje verstrengeld met een wattenstaafje, een duiker in Bali die door het plastic zwemt, walvissen met magen vol plastic; deze beelden van de wereldwijde plastic problematiek openden de ogen van de consument in 2018. 

Zestig jaar lang heeft vooral de plastic producerende industrie bepaald hoe overheden en burgers met plastic omgaan. De consument wordt verantwoordelijk gehouden voor de plastic vervuiling met opruimen en recycling als oplossing. We weten niet beter. Door die algemeen aanvaarde handelswijze komt er inmiddels jaarlijks 8 miljard kilo plastic in zee terecht.

In 2018 dringt dit besef wereldwijd tot ons door. Plastic vervuiling is schadelijk voor mens en milieu. 

In 2019 moet er een antwoord komen. De Plastic Avengers Conference is de start van die kanteling naar een nieuwe omgang met plastic… 

…zodat, wanneer onze achterkleinkinderen het ons vragen, we weliswaar schaamtevol moeten toegeven dat er een periode was waarin we wegkeken, maar dat we onszelf daarna herpakten om te doen wat noodzakelijk was.

Visie

Als uitkomst van de conferentie zal het ‘Plastic Avengers Manifest’ worden gepresenteerd. Vijf richtlijnen waaraan iedereen (individu, milieu-organisatie, bedrijf of beleidsmaker) die ‘plasticvervuiling’ wil aanpakken zich zal moeten houden. Op de conferentie zijn vertegenwoordigers van The Ocean Cleanup tot aan SUEZ. Van Rijkswaterstaat tot de individuele zwerfafvalrapers. Van Natuur&Milieu tot aan Dopper. Met deze opinie bepalers trappen we af naar de wereldwijde omwenteling van een duurzame omgang met plastic.

Plastic is tastbaar. Bij de aanpak van plasticvervuiling zie je direct resultaat. Bij grotere problemen, zoals de opwarming van de aarde, ligt dat anders. Wij geloven echter dat de aanpak van plasticvervuiling symbool zal staan voor het grotere milieuprobleem. Want het principe is hetzelfde. Het begint bij onszelf. 

PAC 2019 deelnemers

De ‘Plastic Avengers Conference’ Amsterdam 2019 wordt een uniek evenement met heel veel energie. Het is de allereerste conferentie die succesvolle onafhankelijke en intrinsiek gemotiveerde strijders samenbrengt. Allerlei ‘opinion leaders’, van individuen en kleine stichtingen met een verhaal tot gevestigde organisaties die zich met passie overgeven aan het in praktische zin bestrijden van de plasticvervuiling. De grondtroepen met de voeten in de klei; de echte ‘Avengers’.

We lopen als Nederland voorop als het gaat om het nadenken over de aanpak van plasticvervuiling. Op het gebied van innovatie en onderzoek maar ook met betrekking tot de bestrijding van het afvalprobleem. Door al die mensen die hier dagelijks mee bezig zijn bijeen te brengen, zorgen we dus niet alleen dat de top 100 van plasticbestrijders uit Nederland bij elkaar komt, maar van de hele wereld. 

De ambitie is om met de ervaringen en kennis van de aankomende conferentie volgend jaar PAC2020 internationaal te organiseren in een nader te bepalen stad.

We nodigen u uit voor het maken van een (live) radio reportage of een verslag voor televisie. Ook de schrijvende pers is van harte welkom om gedurende de dag interviews af te nemen. 

Aanmeldingen en beeldaanvragen via: info@plasticsoupsurfer.org

#PAC2019

————————————————————————————————————

De Plastic Avengers Conference Amsterdam 2019 is een initiatief van de ‘Plastic Soup Surfer’ (Merijn Tinga) en de ‘Zwerfinator’ (Dirk Groot).

Bijdragen en sprekers: 

Margreet Reijntjes (journalist en voormalig presentatrice Vroege Vogels Radio) is moderator deze middag – margreetreijntjes.nl

Eva Rovers (auteur Praktivisme) zal de deelnemers effectiever leren campagne voeren – www.evarovers.nl

Verdere bijdragen van oa.: 

Otto Wijnen – ottowijnen.nl, Jelmer Vierstra – natuurenmilieu.nl, de bubblebarrier – thegreatbubblebarrier.com en de initiatiefnemers ‘Plastic Soup Surfer’ (Merijn Tinga) – plasticsoupsurfer.org en ‘Zwerfinator’ (Dirk Groot) – zwerfinator.nl

De afsluiting zal verzorgd worden door kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks).

————————————————————————————————————-

Organisatie PAC2019 is in handen van:

  • Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga, Kim van den Anker, Martine Eyzenga) www.plasticsoupsurfer.org. Onder meer bekend van de 1200 km lange tocht over de Rijn en de ‘Pick Up 10 campagne ism Google. Nummer 85 op de Trouw Duurzame top 100.
  • De Zwerfinator www.zwerfinator.nl is onder meer bekend door zijn baanbrekende zwerfafvalonderzoeken en acties als “Tientje van Stientje”.
  • Daniel Siepman www.danielsiepman.nl is actief in diverse organisaties die zich richten op zwerfafval.

PAC2019 wordt inhoudelijk ondersteund door:

Natuur&Milieu, Greenpeace, Plastic Soup Foundation, Recycling Netwerk, Waste Free Oceans.

PAC2019 heeft partnerships met:

Dopper, SUEZ, Litterati, Horchner advocaten, Sodastream, Fujitsu, Middlepoint, Datema.